Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Váltsunk életmódot! De hogyan? Adásba kerül: 2015. január 13.

Az életmódváltás elhatározás kérdése. Az elhatározás azonban sokszor éveket várat magára. Egy felmérés szerint az eltökéltségünk két leggyakoribb időszaka a karácsonyt megelőző időszak, majd az újév. Ünnepkor és az új évben mindenki szebb és egészségesebb szeretne lenni. Azonban a nagy lendülettel elkezdett életmódváltás gyakran kudarcba fullad. Mai vendégeinkkel arról beszélgetünk, milyen módszerekkel lehet túljutni a holtpontokon, hogyan lehet motiválni önmagunkat? Ötleteket ad ma Völgyi Zsuzsi, Csomor Csilla és Bakos Zsuzsi. Meglepetés vendégünk külső motiváló tényezőknek köszönheti azt, hogy most jól érzi magát a bőrében.

                       “A kifogás, hogy 'én már csak ilyen vagyok', egy nagyon költséges életmód jelszava.

                                                                                                                     Andrew Matthews

 

Az életmódváltásról sok fórumon sokat beszélünk. A módszerekről, a stratégiáról, de nem beszéltünk eleget a lelki háttérről, a motiváló erőről, az eltökéltség megtartásáról. Arról, hogy lelkiekben hogyan készüljünk fel? Hogyan nézzünk szembe önmagunkkal? Mi a legjobb módja a változás elkezdéséhez? Mai vendégeink igazán motiváló gondolatokkal látnak el bennünket!

Csomor Csilla, színművésznő életében nagyon sokszor váltott életmódot, folyamatosan fogyókúrázott. Így ez a téma kardinális kérdés volt mindig az életében. Csilla számára az elsődleges szempont az egészség megtartása. Főiskolán kezdett el dohányozni, de 16 éve sikeresen leszokott. Ha bármiben elhatározza magát, először alaposan utána jár, de ha belekezd, akkor végigcsinálja. A jógában találta meg a mozgás örömét, mentálisan jó hatással van rá, miközben mindenét átmozgatja.

Völgyi Zsuzsi, énekesnőnek a csokoládé okozta az elhízását, így 17 évesen otthon kezdett el edzeni. Osztálytársai sosem bántották, ha így lett volna, biztos megviselte volna őt. Zsuzsi elmondása szerint, ha a párod kezdi el mondani, hogy le kellene adnod a kilókból, akkor biztos az ellentettjét fogod csinálni, így voltak ezzel barátnői is. Sosem kezdett bele fogyókúrába a férfiak kedvéért, azonban édesanyja nagy kritikusa. Két tanácsa van: találjuk meg a számunkra megfelelő mozgáskultúrát, ami feltöltődést tud adni és a táplálék bevitelünket csökkentsük felére.

Bakos Zsuzsi, életmód tréner, coach, női magazinunk egyik lapszerkesztője szerint ne azért akarjunk változtatni, mert utáljuk a testünket, hanem azért mert szeretjük! Az életmódváltás előtt fontos a belső rendrakás. Ennek a folyamatnak a következő a menetrendje: felismerés, gondolkodás, tervezés és ezt követi a tényleges akció fázisa. Azonban sokszor a gondolkodás fázisába évekre bele tudunk ragadni. Kerüljük a drasztikus módszereket, egyensúlyban és önazonosan kell fogyni. A férfiakkal nehezebb a dolgunk, erősebb bennük a belső szabotőr, erre megoldás, ha egészséges ételeket főzünk, és együtt megyünk el sportolni.

Kökény Attila zenész, énekes számára a tehetségkutató verseny volt a motiváció a fogyásra, mely során 20 kilótól sikerült megszabadulnia. Azonban ő a verseny előtt is elfogadta magát, viszont a stáb hívta fel a figyelmét arra, hogy váltson életmódot, és belátta, hogy ők jobban értenek ehhez. Attiláék családjában alapvetően a genetika felelős a súlyfeleslegért. Konditerembe csak két hónapig tudott járni, inkább biciklizni szeret a gyermekeivel.

Az útkeresés

Az életmódváltást nem kényszerként, hanem örömként kell megélnünk. Az értéktelen élelmiszerekbe invesztált pénz, nem hoz megtérülést. Továbbá azt is tudatosítanunk kell, hogy egyik napról a másikra nem lehet változtatni, minél gyorsabban váltunk annál nagyobb az esélye annak, hogy kudarcba fullad az eltökéltségünk. Ugyanis az átállást sem a testünk, sem a lelkünk nem tudja olyan gyorsan feldolgozni. A titok a folyamatosságban keresendő. Dr. Csiszár Miklós, életmód-tanácsadó a következőképpen fogalmaz: „A genetika csak megtölti a puskát, de a ravaszt már az életmód húzza meg.” A változás útjára kellő motivációnak a birtokában tudunk rálépni. Megelőzni a betegségeket és a rossz közérzetet alapvetően mindig könnyebb és a legjobb alternatíva, de egyben mégis a legnehezebb. Ugyanis amíg fizikailag nem érezzük a bajt, addig nem jutunk elhatározásra. Aki, azzal érvel, hogy az életmódváltás drága, annak fontos abba belegondolnia, hogy a betegségek kezelésének költsége még drágább. Tartsuk szem előtt saját testünk és lelkünk egészségét, a boldog élethez mindkettőre szükségünk van!

 

Három hozzászólás

Isabel
2015. január 13. 19:08:32
Az én tapasztalatom (kis köreimben) az, hogy mindenki tisztában van mindennel, elismeri, hogy pl. a dohányzás káros és drága, ha leszokna róla, nemcsak iszonyú pénzt költhetne sokkal szebb és fontosabb dolgokra. Egészségesebb is lenne. Ha egészséges életszemlélete lenne, életét megszebbítené a természetjárás, a megfelelő hobbi kiélvezése, sőt, maga a pénzkereső munkában is örömöt találna.
Mondok valamit: van egy nem dohányzó, nem italozó, egészséges mentalitású, örökmozgó, kiránduló, sportolni járó, életvidám ember. Jól ismerem őt, naponta találkozunk. Senki nem akarta elhinni, hogy egy vidám vasárnapi reggelen a zebra közepén kapta az első bombát a gyomorszájára, fél óra múlva a fehér autó sikítva száguldott a Városmajor felé. Ott már készenlétben, beöltözve várták az orvosok, tíz perc múlva szétlőtték a koszorúeret eldugaszoló trombust, beültettek egy stentet. Fél év múlva egy másik koszorúérben végezték el ugyanezt, mert az is beszűkült. Senki a környezetéből nem akarta elhinni, hogy éppen vele történt. Ugyanakkor az ivós-dohányzós-garázda egyének a rizikófaktorok tömkelegében élik világukat.
Azt szoktam mondani ilyenkor: erre varrjon gombot egészségügy, pozitív gondolkodás!
Dytke
2015. január 14. 09:22:52
Mélyen tisztelt Jakubcsek Gabriella!
Nagy tisztelője vagyok, azon értelmes Nők közé sorolom Önt mindig, akikből több kellene ebben a férfiak által irányított és elférfiasodott világban. Sokszor nézem a műsorát, nem mindig értek ugyan egyet a vendégek és az Ön álláspontjával, de szeretem mások másféle szemléletét hallgatni, ráédredni a sokféle nézőpont érdekességeire.
Most ne haragudjon meg rám, de nem állom meg szó nélkül: a műsorban elhangzott mondata 24:10-nél, mi szerint munkaköri kötelessége lenne minden képernyőn és színpadon szereplőnek, hogy ne pejoratív értelemben gondoljanak rá, mert elvonja a figyelmet a teljesítményről.
Ezt esetleg ha megmagyarázná, hogy hogyan is értette.....
A 60 kg testsúly? vagy milyen testmagasság lenne az elvárás? vagy a Hajas szalon munkája? esetleg a ... Sminkiskola által készített maszk?
Mi az, hogy elvonja a figyelmet? Csak néhány példát szeretnék felhozni:
Csala Zsuzsa: 1974 Jászai Mari-díj, 1986 Érdemes Művész
Lorán Lenke: 1968 Jászai Mari-díj, 2010 Érdemes Művész
Szerintem a nagyra-becsült művésznők testalkata semmiről sem vonta el a figyelmet...
És hát világhírű színészek között is vannak olyanok akik nem éppen a klasszikus szépségideálok: Danny de Vito, Jack Nicholson és vannak jó néhányan, akik pestiesen szólva nem éppen egy Alain Delon alkat...
Azért értékeljük, szeretjük, imádjuk őket, mert igazán tehetségesek, egyediek, maradandó értéket, élményt hoznak létre bennünk. Nem vesz el ebből semmit az, hogy éppen melyikük a szépségideál és melyikük nem.
Ez a fogalom egyébként is korszakfüggő, sőt szubjektív! Az ember kisugárzása és magabiztossága a tehetsége mellet a siker záloga. Szerintem.
Természetesen az ember elvárja, hogy valaki legyen igényes a megjelenésére, de azért ha kicsit fura, azt is elfogadjuk....

Én mai napig emlegetem egy réges-régi Ön által adott meghatározást mi szerint " Magyarországon az a Celeb, (elnézést a kifejezésért) akinek a homlokára van írva, hogy szopok, nyalok, gombot varrok"
elnézést a kifejezésért..
Szóval ennyit az ideálokról.

Tisztelettel: Dytke
Isabel
2015. január 15. 19:06:56
Kedves Dytka!
Nagyon is egyetértek a hozzászólásával. Szerintem se hangozhat el olyan mondat, hogy egy képernyőn megjelenő akárkinek kutya kötelessége úgy megjelenni, hogy ne váltson ki a nézőből undort. Akkor az ilyen megjelenésűeket nem kellene odaengedni a képernyő elé - csakhogy de ez, nagyon csúnya, megalázó dolog lenne. Sőt kikerülhetetlen, hiszen nagyon sok embert lehetetlen széppé varázsolni, akármennyi sminket vakolnak az arcára, és akármilyen ruhába öltöztetik, akkor is csúnya, kövér és öreg marad. Egy régebbi műsor megjegyzésében J.G. ezt a negyven fölötti nőkre is elmondta, én akkor is megírtam a magamét. (Hogy nem köteles egy nő úgy kinézni, mintha divatlapból vágták volna ki, mikor ezernyi gondja van tömérdek robotja mellett.)
A lényeget illetően valóban igaza van, az ember próbáljon legalábbis decens lenni, ha kellemetlen arca, teste van, a ruházatának nem szabad feltűnőnek lenni.
Még a képernyőn is előfordul, mégpedig nap mint nap, hogy ritkán látni úgy kisminkelt nőt, akár szép, akár csúnya, akinek a sminkje alatt ne látszódna kora, életvitele stb. Ezekért a sminkesek a felelősek! Ha Molnár Piroska megjelenik a képernyőn, őt se tudják felére csökkenteni.
Egyszóval, egy filigrán, szép arcú, ötven körüli műsorvezető ne akarja megmondani, hogyan nézzen ki egy nála sokkal kevésbé csinos, szintén ötvenes - mert nem fog ugyanúgy kinézni.

Én is hozzászólok!