Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Böjt vagy diéta? Belső tisztaság Adásba kerül: 2013. április 02.

blog post image

Emberidők óta böjtölünk. A természetes bioritmushoz igazodva a rituális ételmegvonás ideje a legtöbb kultúrában a tavaszi időszakra esik. Az ősidőkben ennek talán praktikus oka is volt: elfogytak a téli tartalékok, de már megjelentek az első ehető levelek, gyökerek és hagymák a föld alatt. Élesen megoszlanak a szak- és magánvélemények, hogy meddig és hogyan kell, érdemes böjtölni. Mint mindenben, a bölcsek itt is a középutat javasolják. A böjt első és legfontosabb szabálya: mindenki mástól és másképp üdvözül. Sütő Enikő, Für Anikó és Peller Anna - mindhárman sokat tapasztaltak diéta- és böjt ügyben, s lettek az egészséges életmód abszolút hívei.

Belső tisztaság

Ma már egyre többen tudjuk, hogy a test, a szellem, és a lélek az a hármas egység, ami az embert teljessé teszi. Ha ezek közül valamelyik nem működik megfelelően, máris betegnek érezzük magunkat. De az is igaz, hogy ha valamelyikkel többet foglalkozunk, az érezhetően pozitív hatással van a többire.

A szervezet megtisztulása elvileg magától zajló, spontán folyamat, de csak akkor, ha tökéletes harmóniában élünk a természettel: friss levegőt szívunk, kizárólag természetes táplálékot veszünk magunkhoz és fizikailag is aktívak vagyunk. Ilyen életmódot azonban csak kevesek tudnak folytatni. A méregtelenítő kúra éppen arra szolgál, hogy ürüljenek a testből a mérgek. Ilyenkor szabadulunk meg a rossz, károsodott sejtjeinktől is, így az egészséges és ép sejtjeink fognak osztódni. Testileg, lelkileg megújulunk. Sok dolog ösztönözheti az embert arra, hogy böjtöljön. Ha allergiás, ha problémás a bőre, ha fejfájós, ha úgy érzi, valami nincs rendben odabent, ha fáradékony, vagy egyszerűen csak fel akar készülni a bikini szezonra. Nem kell hozzá feltétlenül indok, akár egy gramm súlyfelesleg nélkül is tarthatunk léböjt-kúrákat a megterhelt szervezet kitisztítására. Mivel azonban hosszabb-rövidebb ideig mellőzzük a fehérjéket és ásványi anyagokat tartalmazó ételeket, arra is oda kell figyelnünk, hogy a megfelelő vitamin és fehérjemennyiséghez ebben az időszakban is hozzájussunk. Ügyelnünk kell továbbá a fokozott folyadék bevitelre. Léböjtöt folytathatunk otthon, akár a hétköznapokba beiktatva, lehet barátokkal összefogva vagy intézményesített keretek között. Az első böjtöt ajánlott csoportosan végezni, így lesz kivel megbeszélni a tapasztalatokat.

Jelen lenni a csendben

A tudatosan végzett böjtölés nemcsak a szervezetünk salakanyagoktól való megtisztítására szolgál. Több, mint a táplálék elengedése, több, mint lemondás az anyagról – az elhatározás gyakorlata. Ahogy húzódik a test formája a középpont felé, megnyílik valami tágas belső tér. Egyre inkább jólesik oda betérni, és jelen lenni a csendben. Lelassul a gondolat, végtelenül egyszerűvé válik minden. A szakemberek szerint a böjtöléshez nyugalomra és orvosi felügyeletre van szükség. A legjobb megoldás ezekre a napokra szabadságot kivenni, és kicsit befelé is figyelni, mert a böjt lélektani hatása legalább annyira jelentős, mint a testi.

Egy kis történelem

A negyvennapos böjt Húshagyó kedden, hat héttel Húsvét előtt kezdődik, és másnaptól, Hamvazó szerdától Húsvét vasárnapig tart. 

A böjtnek Jézus életében természetes helye volt. Amint a zsidó történelem nagyjai, Mózes és Illés is 40 napig böjtöltek. Jézus is ezt tette. A „40 nap” kifejezés üzenete, hogy „teljes”, „tökéletes” böjtöt tartottak. Egy egész életre szóló, kiemelten fontos döntés meghozatalakor teljes elvonulás szükséges, hogy az Istennel való találkozást ne zavarják a mindennapok körülményei.

A böjtölés elengedhetetlen velejárója az imádkozás és az adakozás. A böjt elsősorban a gondolatvilág megtisztítója. Az imádság az ember érzelemvilágát tisztítja meg, az önzetlen adakozás pedig az akaratvilág megtisztítója. A böjt első hét napja elsősorban a fizikai testet méregteleníti. A böjt második hete már lelki szinten is hat. A harmadik héttől pedig már a szellemi hatások is erősen érvényesülnek. 

Jó tanácsok böjtöt tervezőknek

Mielőtt böjtölni kezdenénk, kérjük ki orvos/dietetikus tanácsát. Érdemes néhány rutin vizsgálatot is elvégeztetni, mint a vérnyomás- és szívfrekvencia mérés, laborvizsgálatok. Krónikus betegek, gyerekek, terhesek, szoptatós anyák, megerőltető fizikai munkát végzők ne böjtöljenek!

Ha megszületett az elhatározás és a szükséges előkészületeket is megtettük, úgy érezzük, testileg-lelkileg készen állunk a „megmérettetésre”, nem árt felkészülni arra is, hogy biztosan lesznek közben fejfájással, émelygéssel nehezített pillanataink.

Ismertebb böjtök

Breuss-kúra gyógyteák és zöldséglevek fogyasztásából áll, 21 vagy 42 napos kúra. A Mayr-kúrának több altípusa létezik, orvosi felügyelettel végzik. A Buchinger-kúrát gyümölcslé, gyógytea és napi egy tányér zöldségleves, valamint radikális hashajtás jellemzi. Általában 7-10 napig tart.

Az ételeinkben rejlő erő

A diéta szó manapság valami szükséges rosszat jelent. Feltételez valamilyen betegséget, érzékenységet, intoleranciát, túlsúlyt, és még lehetne folytatni a sort. Nem volt ez mindig így. Hippokratész korában értették és alkalmazták az ételekben rejlő erőt. A megelőzésre fektették a hangsúlyt. Ha a táplálkozás megbetegít, akkor meg is gyógyíthat. A lehetőség adott. Sütő Enikő az egészséges életmód hírnöke. Minél több emberhez szeretné eljuttatni üzenetét, miszerint táplálkozásunk nagyban befolyásolja közérzetünket és hangulatunkat.

Für Anikó odafigyel, hogy mit és mennyit eszik. Étkezése alfája és omegája a saláta, mindenféle elképzelhető változatban. Nem vegetáriánus, rajong a jó ízekért. Vallja, hogy összeegyeztethető az ízletes az egészségessel. E mellett sportol, kedve és ideje szerint.

Peller Anna fél élete a diéta körül forgott. Ám miután megismerte élete párját, már nem is volt olyan nehéz kontroll alatt tartania a testét. Ma már ragyog és élvezi, hogy egyre nagyobb sikereket ér el a pályáján.

Szerednyei Béla a Színművészeti Főiskola elvégzése után állandó harcot vívott a kilókkal. Ma már mindez nem nagyon érdekli a színészt. Az egészséges életmódra viszont odafigyel, sőt már minden káros szenvedélyéről is lemondott.

A diétának számos fajtája létezik, így attól függően tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet, hogy gyógyítás, egészségmegőrzés, vagy fogyás céljából szeretnénk e alkalmazni. Pl. pajzsmirigy, vesekő, vérnyomás, gyomorsav, candida problémákra szakember segítségével tudjuk összeállítani a megfelelő étrendet. Bármelyik testsúlycsökkenést eredményező diétát is választjuk, a kívánt és főleg tartós eredmény eléréséhez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás – úszás, futás, kerékpározás, hosszabb séták – napirendbe való beiktatása. A jin-jang diéta a harmóniára törekszik. Az ételeket jin és jang értékűekre osztja. Az elv szerint az elfogyasztott ételeknek egyensúlyban kell lenniük, tartalmazniuk kell a jint és a jangot is. A Gerson diéta egy precízen megszerkesztett rendszer, mely diétát, gyógyszerszedést, fizikális méregtelenítést, pszichoterápiát és egyebeket foglal magába. Az optimális eredmény eléréséhez ezek mindegyikét igénybe kell venni az egyén adottságainak figyelembe vételével.

Az egészséges ember törekszik élete kiteljesítésére. Figyeli az apró információkat, melyeket teste közvetít, tudatosítja érzéseit, képes olyan terheket vállalni, melyek próbára teszik erejét. A böjt és a diéta ilyen kihívások.

 


 

 

Három hozzászólás

erus
2013. április 3. 13:52:44
Végre egy tartalmas nõi mûsor gratulálok! Csendben teszem hozzá amit Jakupcsek Gabriella vezet az mindig egy nagyon tartalmas mûsor.
Gratulálok Gabi nagyon jó vagy,minden mûsort láttam és nagyon tettszik.
Fõleg hogy celeb mentes!
tündi
2013. április 2. 18:43:21
Für Anikó minden szavával egyet értettem,Peller Anna önmagát felvállaló természetessége nagyon igazi volt, Sütõ Enikõ finom eleganciával fogalmazott meg nagyon mély igazságokat. Szerednyei Bélának pedig rajongója vagyok.Ez volt eddig a legjobb adás
János
2014. március 6. 18:26:38
Kedves Gabriella!
Gratulálok! Nagyon jó a műsor, képes vagyok az éjszakai ismétlést megvárni, ha elmarad a délutáni "nézés".
Egy nagyon nagy hibának tartom, hogy a meghívott beszélgetőpartnerek nem tisztelnek meg bennünket az öltözködésükkel. Szerintem nem egy délutáni műsorhoz illő ruházatban jelennek meg a beszélgetésen, a műsorban. Sok esetben felháborítónak tartom a megjelentek ruházatát.
Valamilyen formában kellene irányítani "Őket", ha már maguktól nem tudják megitélni, hogy hova mennek.

Én is hozzászólok!