Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nincs mese, apa lettem! Adásba kerül: 2015. október 12.

Vajon amikor egy férfi apává válik, hogyan kezeli az új helyzetet, mennyire változtatja meg a mindennapjait, amikor gyermekét már a kezében tarthatja? Kitől kér segítséget, ha egyedül kell vigyáznia a picire? Milyen gyorsan sikerül megtanulnia pelenkázni, etetni, ha éppen nincs otthon az anyuka? Hogyan viselkedik egy apa, ha kislánya születik és hogyan, ha kisfia? Büszke édesapák számolnak be apai élményeikről: Erdei Zsolt, Weisz Viktor és Takács Bence. Meglepetés hölgyvendégünk férje is folyamatosan bújta a könyveket és a világhálót.

Erdei Zsolt, kétszeres világbajnok félnehéz súlyú profi ökölvívót nagy örömmel tölti el, hogy van egy fia és egy lánya is. A terhességgel együtt, úgy ahogy az anya, úgy vált ő is apává. Mivel minden orvosi vizsgálatra elkísérte párját, ezért volt ideje tudatosítani azt, hogy apa lesz. A névadással kapcsolatban fontos szempont volt a fiánál, hogy nemzetközi neve legyen. A kislánya pedig azt a nevet kapta, amely az ő kedvence volt. Kislánya, Gréti 6 hónapra született, amikor életmentő császármetszést kellett végrehajtani, abból az ijedelemből kifolyólag egy darabig nem örülni sem mert. Most viszont egy nagyon boldog apuka!

Weisz Viktor, énekes humorosan úgy fogalmazott, hogy mindegy milyen nemű, csak kislány legyen. Kedvesénél, - a korkülönbség ellenére - egyből érezte, hogy ő lesz gyermeke édesanyja. Viktor minden egyes orvosi vizsgálaton - kivéve egyet - részt vett. Mi több, ő ultrahangozta meg párját. Tanácsot nem egy, hanem több embertől kér, ugyanis nagyon sok olyan családtag veszi körbe, akinek ad a véleményére. Óriási családdal adományozta meg őt a sors, így nagy élettapasztalatot gyűjtött össze. 

Takács Bence, előadóművész-műsorvezető és párja meghatározó pillanatai - a lánykérés, az esküvő, a családdá válás - nagyon rövid időn belül lezajlottak. Hat nevet választottak ki, három lány és három fiú nevet. A felesége pedig rábízta, hogyha meglátja a kicsit, akkor dönthet még, hogy melyiket szeretné. Csodálatos pillanatként élte meg azt, amikor a kórházba indult a családjáért. Bezárta az ajtót és az járt a fejében, hogy ha hazajön, már nem egyedül fogja kinyitni. Bence szerint a gyermekért addig nem kell aggódnunk, amíg a felségterületét uralni tudjuk, az aggodalom később kezdődik, amikor már nem tudjuk, hogy merre jár, mit csinál, kik szabályozzák őt stb.

Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozónő és párja tudatosan tervezték a babát. Luca olyan hamar megfogant, hogy talán nem is volt ideje teljesen felkészülnie rá. Hamarabb érezte azt, hogy termes, mint ahogy azt a teszt kimutatta volna. Férje rengeteg könyvet vásárolt, folyamatosan bújta az internetet, hogy minden információt magába szívjon. Kati nem szerette volna, hogy a férje a szülésnél ott legyen, viszont úgy alakult, hogy mégis bent volt, amit így utólag már egyáltalán nem bán. Ádám lett az engedékenyebb, de eközben az aggódósabb szülő is.  

Férfiból apa és családfenntartó

Az apává válás egy komoly lelki folyamat. Alapvetően a gyermek utáni vágyódásról a férfiak jóval kevesebbet beszélnek, mint mi nők. Egy felelősségteljes nyomást élnek át, mert nekik kell gondoskodniuk az édesanya és a gyermek biztonságának megteremtéséről.  A családfő, mint szerepkör betöltése korántsem egyszerű. A gyermekvállalás során nagyon sok minden megváltozik. Ha erre kellőképpen nem tudnak felkészülni, rosszul élhetik meg az ezzel járó új életet, a megváltozott állapotot. Sokan az új helyzetben először azt érzik, hogy "veszítenek". Az anyává válás és az apává válás folyamata eltér egymástól. Egy apának ez nem olyan testközeli élmény, mind egy anyának.  
Több félelem is a hatalmába kerítheti őket. A terhesség alatt a férfiak rádöbbennek, hogy az elkövetkező időben már nem csak magukért fognak élni. Aggódnak azért, hogy az anyagi háttért biztosan meg tudják teremteni a családjuk számára. Mivel a férfiaknál nem ketyeg semmilyen biológiai óra, ezért ők az örök fiatalok, akik nehezebben komolyodnak meg. A kilenc hónap áll az ő rendelkezésükre is, hogy a felelősség súlyát felfogják.  Sokszor úgy érzik vége a világi dolgoknak, már nem tudják az estéiket a barátaikkal tölteni. Amikor pedig megszületik a pici félnek a kötődés élményének az elmaradásától.
Azonban mindezek a problémák nincsenek, illetve ha fel is üti a fejét bármilyen félelem elillannak, ha megfelelő társat találtunk arra, hogy az elkövetkező életet önmaguk számára és mindenki javára a legmegfelelőbben menedzseljük!

 

Három hozzászólás

Minitehén
2015. október 13. 01:13:16
Igazán üdítő csevegés volt ma délután. Kiderült, hogy vannak olyan férfiak is, akiknek így vagy úgy, fontos a gyerekük, foglalkoznak is velük. Annak ellenére, hogy a gyerek világra jöttében nekik tulajdonképpen csak élvezetük van, hiszen minden fizikai fájdalmat a nőnek kell viselnie, sokszor még lelkiek is hozzájárulnak - lásd előbbi adást (Fitten a szülés után).
E három férfi ideális apa. Környezetemben kevés ilyen ideál fordul elő, nyilván rossz helyre születtem, illetve sosem a megfelelő társaságot választom. Én általában azt látom, hallom (és tapasztaltam is sajnos a saját családomban is) -, hogy az asszonyra kétszer annyi fáradozás hárul, mint a büszke apára. Aki sajnos, még ősi hivatását sem igen gyakorolja - gondolok itt a család el- és fenntartására, anyagi értelemben. Mi több, még megfosztatnak e nők a tisztelettől is, amit párjuktól érdemelnének. Nyilván ilyen férfiakat nem lehet meghívni a műsorba, ha bárki vállalná, nagyon csodálkozna, mit keressenek ők mondjuk a szülőszobában, később a gyerekszobában. Addig, amíg a gyerek akkorára nem nő, hogy már az utcán haverokkal találkozva dicsekedni lehessen vele, fiú esetén focizni, később csajozni menni - addig az anya összeroskadhat a gyerekkel és a házimunkával való foglalatosságtól. Ő úgymond "dolgozik", az asszony meg csak otthon van, tehát ráér. Ha a gyerek sír, maximum kiordít a konyhában mosogató nőnek: "sír a gyerek!" a világért nem mosogatna el, idővel már reggel a kutyát se viszi le. Ha unja otthon a gyűrődést, egyszerűen közli, hogy dolga van, megy a haverjaihoz.
Kissé pesszimista lehettem most - tán hozzájárult a legutóbbi On the Spot megnézése. Igaz, az ott bemutatott szülések és a gyerekhez való hozzáállás csak bizonyos égtájakon olyan, amilyen. A végső igazság mégis az, amit előzetesemben is leírtam: a férfinak igazából csak az élvezet jut, az asszony dolgozhat rogyásig, néhol még körül is metélik.
Kinga
2015. október 15. 19:37:22
Vicces, hogy Viktor a nagyobbik lányáról nem beszél soha 😀 mi még emlékszünk rá a férjemmel, egy 6 évvel ezelőtti sostoi buliban jelentette be hogy megszületett a lánya.... Érdekes, érdekes.... 😜
Nikikee
2015. október 16. 16:47:31
Hol tudom megnézni ezt az adást?? Köszönöm :)

Én is hozzászólok!