Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Aranyanyu 2014 Adásba kerül: 2014. december 12.

Számtalan fontos kitüntetést, díjat ismerünk, melyekkel a kimagasló teljesítményt, a munkásságot értékeljük. De vannak olyan tettek, melyek a nyilvánosság előtt kevésbé láthatóak. Az Aranyanyu Díj csak nőknek szól és célja, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel és mutasson be, akik minden nap bebizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat. Idén a hat díj mellé megalakult a Ridikül Magazin különdíj. Mai vendégünk a díjátadó egyik zsűritagja Beke Zsuzsa és két díjazott Dr. Mangó Gabriella és Schuster Barbara. Meglepetés vendégünk azt mondja neki is van egy "aranyanyuja", az édesanyja.

Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában.”  Mahatma Gandhi

Az Aranyanyu kezdeményezés egyedülálló és egy kiváló esemény arra, hogy a környezetünkben élő hősnőket értékeljük és megbecsüljük. Ez a díj, olyan nők tetteit tünteti ki, kiknek kiválósságuk a nagy nyilvánosság előtt kevésbé látható. Kizárólag nőknek osztják ki, akik valamilyen segítő foglalkozást űznek. Három kategóriában lehet bárkinek javaslatot tennie a jelöltekre. Pedagógust, egészségügyi szakdolgozót és orvosnőt lehet jelölni erre a díjra. A kezdeményezés célja, hogy a nők társadalmi megbecsülését és önbecsülését növeljék.

E díj méltóképpen emeli ki ezeket a remek nőket, kik egyben anyák, feleségek, dolgozó nők. Kik munkájuk során rengeteg embernek nyújtanak segítő kezet. Nem csak szakmájukból kifolyólag, hanem mint ember az embernek – kedves szóval. Ez utóbbi apróságnak tűnik, pedig ebben a világban egyre nagyobb jelentősége van. Egyre kevesebbet szólunk a másikhoz, nehezünkre esik megdicsérni valakit, elbeszélgetni és kibeszélni magunkból úgy az örömöt, ahogy a fájdalmat is. Sokszor mondják azt, hogy tudj adni, mert akkor fogsz te is kapni. Mégis sok embernek oly nehéz az önzőségét félretennie.

Beke Zsuzsa kommunikációs vezető, a kezdetektől részt vesz a Richter Aranyanyu Díj szervezésében. Rácz Zsuzsa írónővel együttműködve született meg az Aranyanyu Díj gondolata. Első sikeres év után látszott, hogy mennyire nagy igény van erre. Zsuzsa számára ez a kitüntetés rendkívüli dolog, úgy érzi, ezzel valami jót tesznek. 385 jelölés érkezett idén. Az összes Aranyanyu díjazott példaképpé vált számára. Úgy gondolja, azok tudnak sikeresek lenni a munkában, akik otthon is megtalálták a helyüket, mert ha egyik is hátrányt szenved, az kihat a másikra.

Dr. Mangó Gabriella háziorvos, természetgyógyász, költő, író a Ridikül Magazin különdíjas lett. Sorsfordító események történtek vele. Ilyen volt a válása, az élet-halál közeli állapota, amikor súlyos autóbalesetet szenvedett. A balesetéig nem foglalkozott természetgyógyászattal, az eset után került közelebbi kapcsolatba ezzel a foglalkozással. A páciensek testét és lelkét gyógyítja. Három példaképe van: gimnazista volt osztályfőnöke, Audrey Hepburn és Hófehérke. Hófehérke mindig előre felé menekült, nagy családról gondoskodott, csodákra is képes volt – lelkünk mélyén mindannyian gyerekek vagyunk, ezt meg kell őriznünk, mert ettől leszünk tisztábbak. Gabriella hét gyermeket nevel.

Schuster Barbara koordinátor a Vertebra Alapítványnál, az Aranyanyu Díj egyik idei nyertese. Egy édesanya jelölte a díjra. Már csak akkor értesült a jelölésről, amikor a 385 jelentkezőből bekerült a döntőbe. Súlyos gerincbetegsége volt, melytől 10 éven keresztül szenvedett. Megismert egy orvost, aki azt ígérte tud neki segíteni. Műtéte sikeres volt. Példaképpé vált számára az orvos. Az ő hatására fogalmazódott meg benne az a gondolat, hogy szeretne sorstársain - a gerincferdüléses betegeken - segíteni. Táborokat szervez gyerekeknek, segít nekik a fűző elviselésének megbarátkozásával. Csak férfiakkal dolgozik együtt. Megbecsültnek érzi magát, mert partnerként tekintenek rá.

Katus Attila személyi edző, világ- és Európa-bajnok sportoló sokat halott már erről a díjról. A mai társadalomban a problémát abban látja, hogy keveset kommunikálunk, keveset mosolygunk a másikra, ehelyett mindig a hibákat vesszük észre, de nagyon ritkán dicsérjük meg a másikat. Munkatársai többnyire nők, jobban tud velük együtt dolgozni, több dologra tudnak figyelni és jobb a szervezőkészségük. Az aranyanyuk közös jellemzője, hogy amikor reggel felkelnek, senki sem dolgozni megy. Olyan hivatást végeznek, amit nem munkaként élnek meg. Attilának is van egy aranyanyuja, az édesanyja!

A segítési hajlandóságunk, a segítés pszichológiája

Dr. Bagdy Emőke szerint az altruista viselkedés, amely az önkéntesség folyamán megjelenik jótékony hatással van az emberekre: egészségmegőrző és immunerősítő. A segítő foglalkozást űző emberek körében elkerülhető a „burn out”, azaz a kiégés. Önkéntes munkát, ha nem valami érdekében tesszük, hanem saját elhatározásból az a legtisztább segítség. Sokat kapunk lelkileg, emberileg az ilyen cselekedettől. Támogathatunk alkalmanként, folyamatosan, egyénileg vagy csoportban. De sokszor az is elég, ha képesek vagyunk egy pár kedves szót intézni embertársaink felé, ez is egy hatalmas segítségnyújtás. Amikor van, aki meghallgat, aki őszintén kedves tud lenni, aki nem vár cserébe érte semmit, akik szeretnek.
Ahogy Anthony de Mello, jezsuita szerzetes és pszichoterapeuta is mondja: “Ha szeretsz, más szemmel nézel a világra; nagylelkű leszel, megbocsátó, jószívű, pedig korábban esetleg kemény és rideg voltál. Az emberek óhatatlanul is hasonlóan viszonyulnak majd hozzád, s hamarosan abban a szeretetteljes világban élsz, amit te magad teremtettél.

 

Két hozzászólás

István
2014. december 12. 14:16:48
Ha ezt receptre írnám, ez lenne rajta: mindennap egy kanál ami a lelket táplálja. Fantasztikus a műsor. Ahogy külön világok, gondolatok, színek találkoznak és alkotnak egységet. Köszönöm az élményt, nagyon rég vártam már ilyen élmény befogadásra.
És igen, férfiak is nézik a műsort!
Isabel
2014. december 12. 18:39:16
A műsor ma kivételes volt, megismertünk benne néhány aranyanyut, akik mások számára érthetetlen, megfejthetetlen idő- és energiabeosztással csinálják mindennapjaikat. Katus Attila végső szavai: "reggel nem érzik, hogy munkába mennek", lehet a kulcs, illetve nemcsak lehet, hanem csakis EZ A KULCS. Csak mérhetetlen szeretettel és empátiával lehet úgy működni, ahogyan ők. Tisztelet az ilyen embereknek.
Régen is voltak ilyen aranyanyuk, csak nem vették ezt észre mások, nem tartották fontosnak elismerni őket. Inkább azt mondták róluk, hogy "nem normális, azt hiszi, hogy ezt valahol jóváírják neki?" Vagy ezt mondták az illetőnek, bele a szemébe: "teljesen hülye vagy, majd a (egyébként nem létező) végső díjazásnál nem te fogsz előre kerülni, hanem az a másik (ti. aki nem csinálta)".
Nemcsak hét, egy gyermekkel is nehéz családi segítő háttér nélkül megcsinálni - bármit, nemhogy amit a műsorban szereplő egyik aranyanyu csinál. Erről nem esett szó, ezért még azt is el tudom képzelni, hogy külső segítség nélkül van, és a sok gyerek egymást segíti, irányítja úgy, hogy az anyának otthon már semmit se kell csinálnia. Persze ehhez egy előzetes "gyerekprogramozás" kell, ami bizonyára működik is.
Nagyon jó lenne, ha Gabi felhívására megkeresnénk az aranyapukat is. Egy ilyennek vélem Böjte Csabát, bár úgy hiszem, neki "amúgy" nincsen családja, az ő családja a hozzá csapódott báránykák.

Én is hozzászólok!