Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Amikor láthatáson van a gyerek Adásba kerül: 2015. január 15.

Korunkban a válások száma nagy, majdhogynem a házasságkötést követően 50-50 % az esély arra, hogy együtt maradnak, vagy elválnak a párok. Ha ez utóbbi bekövetkezik a kérdéses pont a gyermek láthatásának megoldása. A kulcsfontosságú kérdés az, hogy hogyan tudnak egymástól külön, de békésen élni a szülők? Hogyan, milyen módon lehet megegyezni? Ennek a nehéz szituációnak a megoldásáról beszélgetünk mai vendégeinkkel: Erdei Zsolttal, Gergely Róberttel és Soós Istvánnal. Meglepetés hölgyvendégünk igazán különlegesen kezelte gyermekénél ezt a kérdést.

      „A viszály nem addig tart, amíg győzöl vagy vesztesz, hanem addig, amíg ki nem lépsz belőle.”
                                                                                                                     Müller Péter

A válások során a legnehezebb helyzetben a gyermek van. A láthatás kérdése minden elvált pár esetében kényes kérdés. A gyermek érdekeinek szem előtt tartása a legfontosabb. Egy olyan kompromisszum meghozása, mely a lehető legjobb alternatíva mindenki számára. Vendégeink hozzáállása ehhez a nehéz témához példaértékű!

Erdei Zsolt kétszeres világbajnok félnehézsúlyú profi ökölvívó kisfia 6 éves volt, amikor elmondták neki, hogy a szülei elválnak. Ugyanis nem akarták, hogy kivetüljön a gyermekre a szülők rossz kapcsolata. A láthatásban abban maradtak, hogy egy hétig Zsoltnál egy hétig édesanyjánál lesz a fiuk. Kemény harcok árán jutottak erre a megoldásra, amely a lehető legjobb alternatíva lett. Ugyanis volt párja gyermekükkel Németországba szeretett volna költözni, de később belátta, hogy a maradás lesz a legjobb megoldás mindhármuk számára. Egy gyereknek mindkét szülőre szüksége van. Szerencsére volt feleségével minden problémát meg tudnak oldani.

Gergely Róbert színész, eMeRTon-díjas énekes kisfia 5 éves volt, amikor elváltak a feleségével. Közösen mondták el neki. Ő is elvált családban nőtt fel, úgy érzi megismételte magát a család történelme. Amikor kicsi volt, testvérével érezték, hogy valami nincsen rendben a szülők között és ők biztatták arra őket, hogy válás lesz a legjobb megoldás mindenki számára. Róbert nem akart vasárnapi apuka lenni, és ezt a fiuk édesanyja is így gondolta – szerencsés helyzet volt, hogy mindketten ugyanúgy vélekedtek ebben a témában.

Soós István, szakpszichológus szerint bármilyen korú a gyermek, minden korban nagyon nehéz számukra a család szétszakadása. Ezeket a komoly döntéseket, mindig közösen kell elmondani a gyermeknek, be kell avatni őt, mesélni kell az aktuális helyzetről. Abban a szituációban, amikor a gyerek átéli a szülők vitáját érzékennyé válik és elkezdi valamelyik szülők támogatni. Ebben a pillanatban húzzuk ki a gyerek alól azt, ami a legfontosabb – a gyermekkort. A szülőkben sok esetben feléled a bűntudat és elkezdik elhalmozni ajándékkal a gyereket.

Fábián Anita, színésznő életében nem a válás volt a nehéz pont, mivel a gyermek, amikor még együtt voltak a szülők, akkor is keveset találkozott édesapjával. Anita és Pipi új otthon kezdtek el keresni, megpróbált pozitívan hozzáállni, izgalmassá tenni lánya számára az otthonkeresést. A láthatás területén nem szabott határokat, de a válás után sokkal többet találkozott édesapjával a gyermeke. Anita szerette volna, ha a kislány jobban megismeri őt, azt, hogy milyen csodálatos ember is az apukája. Ő és kislánya egyszerre lesznek szerelmesek valakibe és egyszerre kell őket szeretni és elfogadni.

Válás feldolgozásának fázisai egy gyermek szemszögéből

Egy publikáció szerint a gyermeknél az első fázis a tagadás. Annak ellenére, ha már érezte és előre lehetett vetíteni a szülők válását, nehezen fogadják el. Az alkudozás fázisában a gyermekek szeretnék visszafordítani az eseményt. Különböző megoldásokat találnak ki arra, hogy békítsék ki a szülőket. Viselkedés területén, amikor úgy érzik, hogy nem tudják megváltoztatni a helyzetet, dühösek lesznek. Amikor megtörtént az elfogadás, a beletörődés könnyen depressziósakká válhatnak, elkezdhetnek befelé fordulni. Azonban amikor a végérvényes elfogadás megtörténik, felfedezik a válás pozitív hozadékát is. A kutatás kiterjedt arra is, hogy a válás után a gyermek-szülő viszonya milyen irányba megy tovább. Az anya-gyermek kapcsolata 73%-ban nem változott vagy javuló tendenciát mutatott. Az apa-gyerek esetében ez a százalék csupán 38. A megkérdezett felnőttek szerint, akiknek elváltak a szülei 1 év és annál több időbe tellett a válás feldolgozása.

A sok tanulság mellett fontos lehet Jennifer Weiner, amerikai író szavai is:  „A válás nem olyan nagy tragédia. A tragédia viszont benne maradni egy boldogtalan házasságban és rossz példát mutatni a gyerekeidnek a szeretetről.”

Három hozzászólás

Isabel
2015. január 15. 18:52:11
Elég félrevezető (persze nem mindenki számára) a műsorvezető szinte minden műsorban elhangzó általánosítása, ma például hogy "mindig a másik a hibás", tegnap a "mindig a férfi hibás" stb. Lehet, hogy feszültségoldónak szánja, de nem kéne. Ezeket a hatásvadász mondatokat, ha a műsort komolyan gondolják, most már érdemes lenne kiiktatni. Amúgy is ezek a meggondolatlan mondatok hangzanak el a valóságban is, ne kelljen már egy komoly témát megvitató műsorban is állandóan hallani. A másik szavába vágás pedig szintén nem lehet cél, becsüljék meg annyira az éppen beszélőt, hogy ne törjük meg komoly mondanivalóját a mi éppen eszünkbe jutott blőd szövegeléssel. Mert sokszor az ilyen közbeszólások inkább valók más, szórakoztató műsorokba, kabarékba.
Cseri László
2015. január 17. 02:15:20
Beültetném a kamera elé a volt páromat,aki minden indok,ok nélkül elhagyott a most négy honapos kislányunkal.Csak annyit kérdeznék,hogy miért gátolsz,miért nyüg,miért nem inkább segitesz,miért viselkedsz igy velem, mint a gyönyörüséges lányunk apjával?????????? Mit mondana vajon nagy nyilvánosság elött,mert most olyanokat mond,cselekszik mint aki nem épelméjűűűűű,komolyan.
Dina77
2015. január 19. 12:10:05
Tisztelt Szerkesztőség!

A cím alapján "Amikor láthatáson van a gyerek" arra lettem volna leginkább kíváncsi, hogy a GYERMEK hogyan éli meg a láthatásokat. Sajnos erről egy szó sem esett, csak a felnőttek szemszögéből járták körbe a témát. Milyen a gyermeknek az első külön töltött éjszaka, nap, hétvége? Bármennyire is jól alkalmazkodnak, ez mégis nekik a legfurcsább, főleg, ha a megszokott bázist egy nap ott kell hagyniuk. Sajnos az én gyermekem is ebben a nehéz helyzetben van, hogy KELL menni, kell OTT ALUDNI. Kötelező a síró gyermeket otthagyni? Azt vártam a műsortól, hogy erre választ kapok, más hogyan élte ezt meg.

Én is hozzászólok!