Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Gyermekeink példaképei Adásba kerül: 2015. június 09.

Nagyon fontos egy gyermek életében a megfelelő példamutatás. Mire mondhatjuk azt, hogy ez a jó és a követhető út? Vendégeink elmesélik, hogy számukra kik jelentették a példaképet. Miközben mára már ők is példaképpé váltak. Mesél nekünk Hajdú Henrietta, Németh Dorottya és Baky Ildikó. Meglepetés férfi vendégünk legnagyobb kritikusa az édesapja, aki egyben a legnagyobb támogatója is.

"A világnak semmi másra nincs szüksége, mint példákra, olyan emberekre, akik az álmaik szerint tudnak élni, és képesek harcolni az elképzeléseikért." /Paulo Coelho/

Egy jó példakép inspirál, motivál, tanít, vezet. Már gyermekkorban nagyon fontossá válik az, hogy a kicsik kit tekintenek követendő példának. Legnagyobb hatással természetesen a szülők vannak rájuk, miközben a kedvtelésük megtalálása során az is fontos, hogy ebből a körből találjanak olyan személyt, akinek a tevékenysége kimagasló, példaértékű, követésre méltó. 

Baky Ildikó, gyermek klinikai szakpszichológus elmondása szerint a példakép egy olyan szerepmodell, akire felnéznek és követni szeretnék őt. Egy időben egyszerre több példaképünk is lehet. Ildikónak is több, és korszakonként változó példaképei voltak. Például ilyenek voltak a szülei, osztálytársai, mesterei, egy költőnő stb. Egy gyermek számára általában ez a személy a szülő. Az, hogy gyermekekkel akar foglalkozni, az nagyon hamar eldőlt, ez egy családi hivatás. Ha munkájában hibázik, azt érzi, mert a kliens nem jön többet.

Hajdú Henrietta, penészleki pedagógus szerint a példakép egy olyan személy, aki nem hétköznapi, tevékenysége példamutató. Első példaképe az édesanyja, aki három gyermek mellett dolgozott, egyetemre is járt és mindezek mellett háromszoros rákbetegségen is túl van. Henrietta mindig olyan ember akart lenni, akit szeretnek. Egy falusi iskolában tanít, reméli, hogy példamutató tud lenni. Ha egy szülő a bizalmába fogadja, akkor együttes erővel tudnak segíteni a gyerekeken.

Németh Dorottya, kétszeres fitnesz világbajnok, Európa bajnok definíciójában a példakép egy olyan személy, akitől tanulhatunk, aki hiteles példát állít elénk. S akkor válik hitelesebbé, ha a hibáit is felvállalja. Számára is az édesanyja az első példaképe, akire mindig hasonlítani akart, tőle vágyott elismerő szavakra. Később Béres Alexandra vált azzá, nála kezdett el a fitnesszel foglalkozni. Sok olyan tanácsot kapott, amit akkor nem értett, de most már ezek alapján tanít ő is. 

Szabó Ádám, énekes, zenész viccesen úgy fogalmaz, hogy kezdetben „limonádé dalokat” hallgatott, aztán jött Johann Sebastian Bach és így haladt felfelé. Klasszikus harmonika szakra járt már általános iskolás korában. Édesapja is harmonikázik, aki egyben a legnagyobb kritikusa és támogatója is. Maximumot próbál nyújtani a koncertjein. A barátok is nagyon jó példaképek tudnak lenni, amire ők büszkék, arra Ádám is büszke tud lenni.

A gyermekek számára a hétköznapi hős a követendő példa 

Ha magunkat jobb, inspiráló személyekhez mérjük, azáltal a teljesítményünket is növelhetjük. Gyermekkorunk óta végig kísérnek az utunkon a példaképek, azonban ahogy az ízlésünk és az értékeink változnak, úgy változnak ezek a személyek is. Kicsi korban a választást érzelmi kötődés vagy a mintaszerűség észlelése határozza meg. Max Scheler, filozófus szerint a példaképkövetés alapja a szeretet. A gyermeki utánzás még nem tekinthető annak, jelentősége a serdülőkorban nő meg. 

Egy magyar ifjúságkutatásból kiderült, hogy a fiatalokat a hétköznapi hősök inspirálják. A példaképek segítenek a gyerekeknek abban, hogy megtalálják önmagukat és azt a tevékenységet, amiben igazán remekelhetnek, mi több, az egyéni siker inspirációjában is segítségükre lehet. A követendő példa pozitív életszemléletet sugároz. A közösségi oldalak sem térítik el a gyerekeket a jó útról. Kiderült, hogy az oldalt önkifejezésre használják, naprakészek akarnak lenni, miközben a jelenlét egyfajta generációs kötelezettség is. A digitális világot tudatosan használják.  

Két hozzászólás

fanni.d
2015. június 9. 19:00:32
Ismétlést mikor fogják majd leadni? :)
veronikq
2015. június 9. 21:08:52
Imádom a mûsort nagyi Gabi nagyon jó témákat vettfel szóval joooo

Én is hozzászólok!