Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Munka-társ Adásba kerül: 2015. január 20.

Ki a jó munkatárs? A szó magában hordozza a választ: az, aki munka-társ. Ahogy a magánéletben, a munkában is társakkal kell előrejutnunk, hiszen csoportban nagyobb a hatékonyságunk. Érzelmi intelligencia, embertársainkra való ráhangolódás, érzékenység, alkalmazkodás ezek nem szakmai kompetenciák, de mégis szükségesek ahhoz, hogy jó kollégák lehessünk. Javarészt velünk született tulajdonságok, de tanulhatók is. Izgalmas téma, izgalmas szereplőkkel. Együtt beszélgetünk ma Csepregi Évával, Xantus Barbarával és Szepesi Szűcs Barbarával. Meglepetésünk még Jakupcsek Gabriellának is tartogat váratlan helyzetet.

Milyen egy jó kolléga? Milyen egy jó munkatársi kapcsolat? Szólóban vagy csapatban vagyunk hatékonyabbak? Hogyan tanuljunk meg együttműködni? Mennyire kell asszertívnek lennünk? Melyek azok a fontos tulajdonságok, amelyekkel rendelkeznünk kell a hatékony, közös munka érdekében? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ vendégeinkkel.

Csepregi Éva EMeRTon-díjas énekesnő, a Neoton Família tagja gyermekkorában sok időt töltött egyedül, mert a szülei dolgoztak. Ennek következtében mindig barátokra vágyott, egy csapatra. Azonban, amikor énekesi karrierről álmodozott, mindig szólistaként gondolt magára. De csapat nélkül dolgozni nehéz. A Neoton véletlenszerűen állt össze, de a lehető legjobb felállásban. Éva szerint egy csapatban kompromisszumokat kötni férfiakkal könnyebb, a nők a konfliktushelyzeteket nehezen kezelik.

Végvári Ádám énekes, zenész, Csepregi Éva munkatársa. Évát először Siófokon látta egy kultúrházban, csodálkozva nézte, ahogy állt a színpadon és hihetetlen magasan énekelt. Szép volt és nagyon tehetséges. Úgy emlékszik még autogramot is kért tőle. Az udvariasságot nagyon fontos tulajdonságnak tartja. A csapata sokáig nem tudta elfogadni az úriember énjét - mondja mosolyogva.

Xantus Barbara, színésznő, énekesnő véleménye szerint a főnök teremt jó vagy rossz hangulatot. A munkatárs nemcsak az, akivel egy színpadon együtt játszik, hanem az utolsó díszítő is. A produkció együttes erővel jön létre. Úgy érzi, könnyebben érez tisztelet egy férfi iránt. Komolyabb konfliktusa a munkahelyén nem volt. Azonban visszaemlékezik arra, amikor szó nélkül levágatta a haját és nem kapott fizetést, ezért a kollégái összedobták neki a fizetését.

Kárász Zénó színész, Xantus Barbara munkatársa. Barbarával egy osztályba jártak. 1990-ben a katonaságból leszerelt és 5 nap alatt Budapesten, a Vasasban folytatta a vízilabdát és elkezdett a Gór Nagy Mária Színitanodájába járni. Egy munkatársi kapcsolatban nem a konfliktusra kell a hangsúlyt fektetni, hanem a produkcióra és arra, hogy a közös munka során, egymáson segítsenek.

Szepesi Szűcs Barbara, illusztrátor eredetileg énekesnőnek készült, de korán megjelent nála a rajz iránti szeretete. Fontos, hogy az ember külön, de csapatban is képes legyen dolgozni. Barbara munkájában mindkettőre akad példa. Azokon a könyveken, amelyeken dolgozott, mindig nagyon jó szerzőpárossal került össze. Nem az a fontos, hogy férfi vagy nő a munkatárs, hanem a kompromisszumkészségen van a hangsúly.

Nyulász Péter Ibby-díjas író elmondása szerint, nem ők ketten találtak egymásra Barbarával, hanem az alkotásaik. Két hét lefolyása alatt, három különböző szálon is összehozta őket az élet. Péter nem konfliktusokról beszél, hanem az együttműködésről, mely a cél érdekében fontos. Egymásra vannak utalva, ugyanis, ha az ő története sikertelen, akkor hiába hozott létre Barbara nagyszerű munkát. Mindig közösen izgulnak, hogy milyen lesz a könyvek fogadtatása.

Csiszár Jenő, rádiós és televíziós műsorvezető. Jakupcsek Gabriella műsorvezetőnk meglepetés vendége volt. Egy közös munka során az őszinteségre, a tiszteletre és az egyenességre is szükség van. Csapatát eddig mindig ő választotta meg, és legtöbbször fiatalabbakkal dolgozott együtt, mert sok új ötletet tudnak adni. Gabival a munkán kívül is sokat találkoznak, együtt van a két család és a gyerekek. Jenő szerint Gabival a közös munkájuk során semmi különöset nem csinálnak, mint a hétköznapokban – magukat adják. 

Az ideális kolléga tulajdonságai

Legyen benne hajtóerő, elhivatottság. Legyen bátorsága, tudjon önállóan is dolgozni, ha kell. A célok iránt legyen elkötelezett, folyamatosan, napi célkitűzésben dolgozzon. A leghatékonyabbak azok, akik a kitűzött kisebb célokat a nap végére elérik. Merjen kérdezni, információt gyűjteni, folyamatosan autodidakta módon is hajlandó legyen magát képezni, fejlődni. Egyenesség, becsületesség, őszinteség a kritérium tulajdonságok közé tartozik. Legyen optimista, tudjon összpontosítani. Előítéletmentesen tudjon döntést hozni. Legyen lelkes, aki motiválni tudja a körülötte dolgozókat is. Legyen jó kapcsolatteremtő, azaz kommunikációs készsége. Legyen perfekcionista, aki nem elégedik meg a középszerűséggel, hanem törekszik saját határai feszegetésére. Legyen kreatív a különböző feladatok megoldásában, lássa át a bonyolultabb szálakat. Természetesen minden kritériumnak nehéz megfelelni, de egy olyan csapatban ahol közel hasonló tulajdonságokkal rendelkező emberek dolgoznak együtt, azok produktuma is minőségi. Mindezeken a tulajdonságokon kívül fontos az érzelmi intelligencia, mely hozzásegít a hatékony munkavégzés mellett megfelelő munkatársi viszony kialakításához.

 

Hat hozzászólás

Isabel
2015. január 20. 09:21:34
Csepregi harmadszor, Xantus másodszor jött el - rövid időn belül. Ezzel csak azt a - nem is egy - megjegyzésemet akarom alátámasztani, hogy ismétlődnek a meghívottak. Onnan emlékszem pl. Évára, hogy még a frizuráját is megemlítettem - újként, előnytelenként. Örültem, mikor másodszorra már a régi hajával jelent meg. Barbara egy igen kényes témájú műsor egyik résztvevője volt, ami persze bajnak nem baj. Sőt örültem az abban szereplő nők kitárulkozásának.
Kíváncsian várom, ma miket fognak mondani. Abban előre is igaza van Évának, hogy férfi munka-társakkal könnyebb, persze néhány kivételtől eltekintve. Gondoljunk csak a munkahelyi inzultusokra, csábításpróbálkozásokra a férfiak részéről, aminek valaha én is részese voltam, és amit nagyon is nehezen hárítottam el. Amit Barbara előzetesen mondott arról, részben igazat érzek. A főnök sok esetben könnyíti vagy nehezíti (más dolgoktól is függ) meg a munka-társak, az egész munkaközösség életét, mégsem függ a hangulat egyedül őtőle. Főleg ha összetartóak a munkatársak véleményei.
Kíváncsi vagyok arra is, vajon fogják-e maga a munkatárs szót elemezni. Kik tartoznak bele? Én előre is megmondom, mindenki, a takarítónő is munka-társ. Főnök és "alattvalói" együttesen képezik a jó vagy rossz munkaközösséget.
Isabel
2015. január 20. 19:14:59
Kedves ... nem írta alá, talán Réka.
Kifogásom különösebben nincs ellenük, csupán mint tényt említettem, épp mert tegnap is erről volt szó. X. B. három és hat hónapi rendszerességű részvétele sem zavar, ha egyébként okosakat mond - és mondjuk meg is fésülködik, mielőtt a fotelba ülne. Cs. É. sűrűbb részvételét ön is említette, nem számolok utána. Nem is vitatkoznék én sem tehát, és még egyszer, nem ezeknek a szereplőknek a viszonylag gyakori meghívása tűnt fel. Szeretem az Évát akkor is, ha igazából nincs megjegyzeni érdemes mondandója.
Arról sem önök tehetnek, hogy más beszélgetős műsorokban is - viszonylag sűrűn, pontosabban másokhoz, a meg nem hívottakhoz képest sűrűn - látom - szintén őket.
Igazából még nézem önöket, bevallom, már nekem is föltűnt, hogy nemcsak a jót, sőt inkább a negatívat veszem észre - bocsássanak meg nekem, talán szakmai - vagy születési? - ártalom, nehéz lenne megmondani.
Tehát értsük meg egymást: én nem a (sűrűn vagy ritkán) szereplők ELLEN vagyok, hanem azok MELLETT, akiket nem hívnak meg. És akik nem feltétlenül jó ismerősei vagy éppen barátai a műsorvezetőnek. A műsor szemmel láthatóan és egyre több pontban erre épül. A mai meg főképpen. Ez se lenne baj, csak az adott témát ne úgy tüntessék föl, mintha országos probléma vagy vitatéma lenne. Nemcsak az én hiányérzetem ez, mások hozzászólásai szerint is kevés, sőt egyáltalán nincs meghíva olyan ember, aki esetleg jobban tudná érzékeltetni, megszólaltatni az adott téma valóságát.
Gyöngyi
2015. január 21. 09:25:02
Kedves Gabriella!

Nagy tisztelője vagyok ennek a rendkívül színvonalas műsornak,ha tehetem mindig nézem!
Most mégis mas ügyben szeretnék segítséget kérni, bízva abban,hogy eredményre vezet.
A kolléganőm testvérét NEM műtötték meg a gerincével,mert nem volt elég vér a korhazban.
Azt mondtak,ha összegyűjtötte,akkor jelentkezzen.Ritka vércsoportja van : AB RH NEGATÍV
A 12.ker Gerinc Gyógyaszati Központban fogjak műteni 01.26.-an,ha meglesz a vér.
Egy fiatal nőnek lenne szüksége 4-5 segítő emberre,akinek ilyen vércsoportja van.
Sovcsik Mónika nagyon megköszönné a segítséget mindenkinek!
Én szint úgy köszönöm! ( elnézést nincs a gépemen ékezet az a-r )
Isabel
2015. január 21. 09:28:00
Erre a válaszra reflektáltam tegnap este, de nem jelent meg az a hozzászólás.
vigyori
2015. január 23. 00:37:38
Isabelt egyáltalán nem értem és azért még, mert Valaki szerinte gyakrabban szerepel még nem kéne bántani!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Én meg pont azt szeretném, ha Xantus Barbara minél többet lenne benne : )
Kulcsár lászlóné
2015. január 23. 18:33:18
Az én privát véleményem ,csak annyi,szeretem a műsort ,továbbá a témáit is. Az különösképp szimpatikus ,hogy némely szereplő ismétlődik.Csepregi Évára ,például mindig kíváncsi vagyok miről mi a véleménye. Mivel személyesen ismerem így minél több információt szeretek begyűjteni róla. De a többi szereplővel sincs bajom és kimondottan kedvelem Gabit és a műsorát is.

Én is hozzászólok!